Parel Geschiedenis

Parel Geschiedenis

Giften van de natuur, de oudste edelstenen ter wereld

Parels zijn een natuurlijk wonder dat al eeuwenlang gekoesterd wordt door oude en moderne culturen over de hele wereld. Voor geen enkele andere edelsteen bestaat er zoveel fascinatie en bewondering. “Diamants are forever” is een veelgehoorde uitspraak, maar parels worden ook al eeuwenlang enorm gewaardeerd, langer dan elke geslepen steen die er is. Bijna alle andere edelstenen worden gevormd door minerale afzettingen die moeten worden gewonnen, gesneden en gepolijst om hun sprankelende schoonheid te onthullen. Parels daarentegen zijn mooi zoals ze zijn - rechtstreeks uit het weekdier. Parels van hoge kwaliteit hebben een intense schittering en een glanzende irisatie. Om deze redenen zijn parels een symbool geworden van puurheid en natuurlijke schoonheid.

History of Pearls

Parels in mythen en legendes

In veel culturen over de hele wereld heeft de parel zijn eigen ontstaansmythe. Een Arabische legende vertelt het verhaal van dauwdruppels die, gevuld met maanlicht, in de oceaan vielen en werden opgeslokt door oesters waardoor de kostbare parels ontstonden. De Griekse mythologie riep parels uit als tranen van vreugde, uitgestort door de godin Aphrodite. Oude Egyptenaren associeerden parels met Isis, de godin van genezing en leven. De Bijbel vermeldt dat de poorten van de hemel gemaakt zijn van parels, en de hindoegod Krishna gaf parels aan zijn geliefde toen ze trouwden.

Pearl Myths Legends

De geschiedenis van parels

Sinds het begin worden parels begeerd en gekoesterd door mensen over de hele wereld. Oorspronkelijk waren de enige parels die men had natuurlijke, wilde parels die door oesters en mosselen zelf werden gekweekt in de loop der jaren. Door de geschiedenis heen waren parels zeer gewenste edelstenen van royalty's, ontdekkingsreizigers en handelaren.

De Romeinen respecteerden parels zeer en eisten dat alleen mannen en vrouwen uit hogere kringen ze mochten dragen. Tijdens een korte periode van het Britse rijk werden parels exclusief gereserveerd voor royalty's en adel. Dit beleid bleef gedurende het grootste deel van de geschiedenis van kracht, maar niet noodzakelijkerwijs door een koninklijk besluit. De kosten van parels waren zo hoog dat de meeste gewone mensen ze simpelweg niet konden betalen.

De wens om parels te hebben, dreef Spaanse schepen naar de Mexicaanse Golf, de Fransen naar Frans-Polynesië en de Britten naar Australië. Eenmaal daar aangekomen, verspilden ze geen tijd. Ze oogsten zoveel mogelijk oesters. Helaas bevatten niet alle oesters parels en werden er veel onnodig geopend en weggegooid. De intensieve zoektocht naar parels leidde bijna tot uitsterven van deze weekdieren.

Inheemse Amerikanen accepteerden parelsnoeren in ruil voor het eiland Manhattan. Een paar eeuwen later, in 1916, kocht de gerenommeerde Franse juwelier Jacques Cartier daar land voor zijn eerste Amerikaanse winkel. De prijs was een streng van natuurlijke parels. Dit lange en legendarische verleden draagt alleen maar bij aan de aantrekkingskracht van de parel, die vandaag de dag vooral gekoesterd wordt als een traditioneel huwelijksgeschenk, een geboortesteen en voor verfijnde sieraden.

Pearl History 18

De geboorte van gekweekte parels

De komst van moderne cultiveringstechnologieën heeft de verwoesting van de natuurlijke oesterpopulatie een halt toegeroepen. Het stelt parelliefhebbers over de hele wereld in staat om te genieten van deze unieke en glanzende edelstenen tegen prijzen die vroeger ondenkbaar zouden zijn.

Zoetwaterparels

De Chinezen kweken al honderden jaren zoetwaterparels. Ze leerden al vroeg hoe ze een metalen vorm of mal konden implanteren tegen de binnenste schil van de mossel, deze een paar jaar in het water lieten liggen terwijl het weekdier ondertussen de vorm bekleedde met lagen paarlemoer. Het resultaat was een zelf bepaalde vorm, bekleed met dikke lagen paarlemoer. De meest populaire vorm was een kleine sculptuur van Boeddha, maar er werden ook veel andere vormen gemaakt.

De feitelijke parelproductie begon pas in de jaren ‘70 toen ze de markten overspoelden met kleine, gekreukelde parels die bekend stonden als 'Rice Krispy' parels vanwege hun uiterlijk. Naarmate de decennia verstreken, is de Chinese teelttechnologie echter snel verbeterd. Tegenwoordig zijn er nagenoeg perfect ronde zoetwaterparels beschikbaar, die wedijveren met de Akoya zoutwaterparel op het gebied van glans, vorm en gladde, smetvrije oppervlakken, maar dan tegen bijna de helft van de prijs. Zoetwaterparels zijn verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleuren zoals roze, perzik, lavendel, wit en tinten daartussen.

Een paar meer recente ontwikkelingen in de Chinese kwekerij hebben zoetwaterparels voortgebracht zoals niemand ooit eerder heeft gezien – de intense metaalglans, een regenboog van kleuren en barokke vormen hebben de deuren geopend voor parelkenners die op zoek zijn naar iets unieks en liefelijks.

Akoya Parels

De wetenschap van het cultiveren van parels begon in de vroege jaren 1900 in Japan. Kokichi Mikimoto, beschouwd als de vader van de moderne gekweekte parelindustrie, begon te experimenteren met het implanteren van Akoya pareloesters en was uiteindelijk na bijna een decennium succesvol in het cultiveren van parels. Rond diezelfde tijd verdiepte zowel de overheidsbioloog Tokichi Nishikawa als de timmerman Tatsuhei Mise zich in het kweken van parels en kiemden allebei met succes de Akoya pareloester. De speciale naald die Mise hiervoor had uitgevonden, kreeg in 1907 een patent.

Toen Nishikawa een nucleatie-patent wilde aanvragen bij het octrooibureau, ontdekte hij het patent van Mise. Ze verenigden zich voor hun gemeenschappelijke doel en creëerden de Mise-Nishikawa-methode die nog steeds het meest gebruikt wordt. Mikimoto ontwikkelde zijn methode verder door om perfect ronde Akoya parels te maken, en dit gewijzigde patent werd toegekend aan Mikimoto in 1916. Hij richtte vervolgens de Mikimoto Pearl Company op en begon gekweekte parels over de hele wereld te exporteren.

Zuidzee parels

Witte en gouden Zuidzee parels werden gevonden langs de hele kust van Australië, evenals de Filippijnen en Indonesië. De inheemse bewoners gebruikten de natuurlijke parels als onderdeel van religieuze ceremonies en droominterpretaties. De kleurrijke en intens iriserende schelpen van de Pinctada maxima oester waren ook zeer gewild bij Britse kolonisten voor gebruik in knopen en ingelegd parelmoer, en dus werd deze grote en mooie oester bijna zoveel geoogst dat het op het punt stond van uitsterven.

Tahiti parels

De beroemde zwarte Tahiti parels werden door de Polynesiërs beschouwd als geschenken van hun god van liefde en vruchtbaarheid Oro, die volgens de overlevering naar de eilanden was gekomen met een regenboog die deze prachtige edelstenen heeft doordrenkt met hun ontelbare kleuren.

Toen de Fransen in de jaren 1600 de Frans-Polynesische eilanden koloniseerden, raakten ze al snel gecharmeerd van deze kleurrijke en unieke parels. Ze begonnen elke pareloester die ze konden vinden te oogsten; de schelpen werden gewaardeerd om hun irisatie en werden in Europa gebruikt voor knopen of ingelegd parelmoer.

Door het vele oogsten werden de oesters met uitsterven bedreigd. In 1880 werd een limiet afgekondigd op het oogsten van de oesters om te proberen de populatie wilde weekdieren weer gezond te maken. Veel later, eind jaren zestig, kwamen er moderne methodes om parels te kweken en ontstonden op de eilanden de eerste parelkwekerijen. Veertig jaar later is de Tahiti parel goed voor ongeveer 20% van de parelmarkt en is het een van de meest populaire pareltypen voor kopers van sieraden.

De moderne parelmarkt

Tegenwoordig is bijna 99% van alle beschikbare parels gekweekt. Of het nu Akoya, Tahitian, zoetwaterparels of Zuidzee parels zijn, parelkwekerijen hebben zich over de hele wereld verspreid. Moderne kweektechnieken zijn zo geavanceerd dat er nog nooit zoveel hoogwaardige parels beschikbaar zijn geweest als nu, met nieuwe en verbazingwekkend mooie parelvariëteiten die om de paar jaar verschijnen.

Pearl Guide

Cultivé Parels

Parels Shop & Koop

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.