Zuidzee Parel Classificatie

Zuidzeeparels worden vergelijkbaar beoordeeld als de Tahiti parels. De twee meest geaccepteerde sorteersystemen zijn het A-D- en het A-AAA-systeem.

We hanteren geen overbodige kwalificaties als AAA+ en AAAA, aangezien deze niet door de industrie worden erkend.

* Zuidzeeparels staan bekend om hun warme, satijnachtige glans die niet specifiek dezelfde reflecterende eigenschap heeft als bij andere gekweekte parels.

Characteristics South Sea

Handleiding waarderen Zuidzeeparels

Wat maakt Zuidzeeparels mooi?

GLANS! en de ongelooflijke natuurlijke parelkleuren die nergens anders op aarde te vinden zijn!

Van witte en gouden Zuidzeeparels is bekend dat ze de dikste parelmoerlagen van alle gekweekte zoutwaterpareltypen hebben, gemiddeld tussen de 2 en 4 mm dik, of meer.

De parels hebben een satijnachtig uiterlijk met een zachte glans. Zuidzeeparels stralen een prachtige "gloed" uit die van binnenuit lijkt te komen. Af en toe verschijnen kenmerken van een zeer heldere en scherpe glans, met bijna metallic niveaus.

Hoewel kleur de waarde van Zuidzeeparels wel beïnvloedt, heeft dit niet noodzakelijk invloed op de kwaliteit. Een AAA-klasse gouden Zuidzeeparel met een diepe, natuurlijke gouden kleur kan bijvoorbeeld veel meer waard zijn dan een gelijkwaardige lichtgele parel.

De wetenschap achter parelkleur en -glans

De lichaamskleur, boventoon en glans hangen samen met de samendrukking en de gladheid van de kristallijne parelmoerlagen.

Witte en gouden Zuidzeeparels zijn beide genucleëerd met behulp van een perfect ronde parelmoer korrelkern. De kern wordt operatief geplaatst in de gonade van de oester, samen met een klein stukje donormantel van 1 mm uit een andere oester. De incisie is bedekt en de oester wordt een paar dagen 'na de operatie' in een tank geplaatst terwijl hij geneest van de procedure.

Na korte tijd stimuleert de korrelkern de vorming van een parelzak, die de kern omhult in een losse "pocket" en de oester begint parelmoer te scheiden. Dit duurt ongeveer 2-3 jaar, want de oester bedekt continu de binnenste korrelkern met duizenden concentrische lagen parelmoer en conchioline, waardoor er een parel ontstaat.

Parelmoer is de totale accumulatie van aragoniet en conchioline.

Aragoniet is samengesteld uit hexagonale, semi-transparante kristalplaatjes gemaakt van kristallijn calcium (CaCo3). Deze plaatjes zijn extreem klein, gemeten in microns!

Conchioline is de semi-transparante tot donkerder organische "lijm" die tussen de aragonitische bloedplaatjes is gelaagd. Stel conchioline voor als cement tussen stenen dat een muur bij elkaar houdt.

Witte Zuidzeeparel conchioline is meestal kleurloos tot lichtgrijs en lichtbeige, waardoor de parel die geliefde "helderwitte" uitstraling kan presenteren.

Gouden Zuidzee Parel conchioline is aanwezig in een reeks donkerdere pigmenten zoals oranje, bruin en roodbruin. Dit draagt bij aan de beroemde gouden kleur van de parel (afhankelijk van een aantal andere factoren).

Hoe strakker en compacter de aragoniet- en conchiolinelagen zijn, hoe intenser de glans, kleur en oriëntatie op het oppervlak van de parel.

Nu we meer weten hoe en waarom de combinatie van deze verschillende elementen invloed hebben op de schoonheid, kunnen we ons verder verdiepen in de A-AAA Zuidzeeparel gradatieschaal.

Gekweekte parels zijn nooit zo perfect als kunststofglas of plastic kralen… en dat mag ook niet! Moeder Natuur tekent haar creaties en deze unieke insluitsels kunnen fungeren als een ingebouwd ID-systeem van jouw eigen unieke parels.

Tussenliggende Zuidzee Parel Gradatie

In beschrijvingen van parels ziet u vaak beoordelingen staan als: "AA+ / AAA-kwaliteit" en / of "AA / AA+ kwaliteit". Deze 'tussenliggende' cijfers worden gegeven wanneer de parels bijna-maar-niet-helemaal de hele letterkwaliteit halen, zoals AAA-kwaliteit.

Over het algemeen betekent dit dat de kwaliteit van het pareloppervlak (d.w.z. de hoeveelheid insluitsels) of de vorm op een lager niveau wordt ingedeeld, zoals AA+, maar de glans en schittering van de parel drukt de kwaliteit naar die hogere klasse.

Het kan ook omgekeerd zijn, omdat de oppervlakken van de parels extreem schoon zijn, maar de schittering er niet helemaal is. Meestal sorteren we dit soort parels echter met een lagere waarde, want wat maakt parels zo mooi? Juist, hun glans!

Voorkomende Zuidzee Parel Vlekken

Insluitsels is een juweelterm voor oppervlaktedefecten en natuurlijke groeikenmerken die de gladheid van de oppervlakken van de parel onderbreken. In dit gedeelte geven we een opsomming van wat wel en geen insluitsel is (het is niet altijd wat u denkt!), en hoe deze groeikarakteristieken en waarde van de parel kunnen beïnvloeden.

Insluitingen en groeikenmerken van de Zuidzee parel zijn een eenvoudige manier om:

  • Zeker te zijn dat het echte parels zijn en geen valse. Door mensen gemaakte synthetische parels zijn meestal perfect en identiek, zonder onregelmatigheden.
  • Ze te gebruiken als een ingebouwd ID-systeem om uw eigen parels te identificeren.

    DE MEESTE witte en gouden vlekken in de Zuidzeeparel komen overeen met de kleur van de rest van de parel, waardoor deze oneffenheden niet opvallen, tenzij ze erg diep of geclusterd zijn.

    Gespikkeld - is een subtiele textuur op het oppervlak van de parel. Alsof de parel bewerkt is met een hamer. Het is eigenlijk een aanwijzing voor zeer dikke parelmoerlagen. De kleur blijft hetzelfde als op de rest van de parel en wordt daarom vaak alleen opgespoord bij een inspectie van dichtbij. Het heeft geen invloed op de waardering van de oppervlakte.


Speldenprikken – Gaatjes variërend in grootte van een kleine naaldpunt tot een potloodpunt. Speldenprikken zijn waarschijnlijk de meest voorkomende parelinsluitingen die tegenwoordig zichtbaar zijn. Ze kunnen gegroepeerd zijn in kleine clusters, of afzonderlijk op zichzelf staan (wat de voorkeur heeft).

Putten - Dit zijn formaties van speldenprikken die zijn gaan lijken op een inkeping of zelfs een gat in de parelmoer. Putjes tellen als een zware aantasting van een parel. Het beste scenario is in zo’n geval dat ze tenminste dezelfde kleur hebben als de rest van parel en volledig bedekt zijn met paarlemoer. In het ergste geval zijn ze erg diep en vertonen ze de organische conchiolinelaag met gekartelde en scherpe randen.

Strepen/groeven - Dit zijn de op een na meest voorkomende insluitsels bij Zuidzeeparels. Van piepkleine streepjes tot een kanaaltje dat uitgehouwen lijkt te zijn uit het oppervlak. Hoe minder diep, hoe beter. En ook deze insluitsels moeten volledig bedekt zijn met parelmoer, met gladde, ononderbroken randen.

Knoppen en punten - Misschien een van de meest interessante groeikenmerken. Ze vormen zich aan de uiteinden van de parel (99% van de tijd op barokvormige parels). Af en toe kunnen de knoppen lijken op kleine bubbels. Het kunnen ronde of langwerpige, puntige uitsteeksels zijn. Knoppen en punten zijn natuurlijke groeikenmerken en worden niet beschouwd als insluitsels of vlekken. Let echter op, want deze kwetsbare gebieden kunnen de duurzaamheid van de parels op lange termijn beïnvloeden.

Cirkels zijn ook een natuurlijke groeikenmerk dat de oppervlakteclassificatie van de parel niet negatief beïnvloedt. Het zijn enkele of zwaar geconcentreerde ringen die rond de hele omtrek van de parel lopen en de parels daarmee een unieke aantrekkingskracht geven! Nogmaals, cirkels zijn GEEN parelvlekken, maar vlekken kunnen zich daarin wel vormen (meestal in de vorm van kleine speldenprikken of groeven).

Ongelijke paarlemoeraccumulatie - Gladde en gelijkmatige laagjes parelmoer waardoor een volledig smetteloos glimmend pareloppervlak ontstaat, is ideaal. Parelmoergroei in een oester reageert echter op een aantal factoren: milieu, temperatuurschommelingen, parasieten, enz. Dit kan het proces onderbreken. Wanneer het ontstaan van de parelmoerlagen wordt vestoord, kan zich een opeenhoping van kristal voordoen, wat resulteert in hobbels, richels en oneffen oppervlakken.

Tot slot ...

Het vinden van die perfecte witte of gouden Zuidzeeparel is voor iedereen een afweging tussen schoonheid en budget. De meeste insluitsels van de Zuidzeeparel zijn klein en geïsoleerd, en hun kleur zal over het algemeen overeenkomen met die van het omringende parelmoer, wat betekent dat ze opgaan in het oppervlak en alleen zichtbaar zijn bij inspectie van dichtbij. Dit is vooral het geval als de boventonen en glans van de parel op een hoog niveau zijn en het oog afleiden.

Voor de parelliefhebber zijn insluitsels een belangrijk onderdeel van het unieke karakter van de parel. Ze markeren de individuele creatie van Moeder Natuur.

Pearl Guide

Culturé Parels

Parels Shop & Koop

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.