Zoetwater Parel Classificatie

Van alle pareltypes evolueert de zoetwaterparel zich het snelst. Nieuwe vormen, kleuren, maten en texturen worden met halsbrekende snelheden geïntroduceerd en elk jaar debuteren op internationale parelshows nieuwe soorten. Deze korte handleiding voor A-AAA Zoetwaterparel Gradatie gaat voornamelijk over de klassieke, bijna ronde tot ronde witte zoetwaterparel; de meest populaire zoetwaterparelsoort.

Houd er rekening mee dat we geen overbodige kwalificaties hanteren, zoals AAA+ en AAAA, aangezien deze niet door de industrie worden erkend.

Characteristics Fresh Water

Handleiding voor de gradatie van zoetwaterparels

Zoetwaterparels zijn uniek omdat ze de ENIGE weefsel-kern gekweekte parel in de wereld zijn:

  • Het vormt een parel met een solide kristellijn parelmoer en dat op een manier die het dichtst in de buurt komt van de natuurlijke vorming van een parel in het wild.
  • Het vormt een ongelooflijk duurzame parel die bestand is tegen slijtage en ouderdom.
  • In plaats van een heldere glans heeft een zoetwaterparel een elegante gloed; zijdeachtig, tastbaar en stralend. Fijne AAA-kwaliteit zoetwaterparels kunnen er net zo mooi uitzien als elke zoutwaterparel.
  • Hun natuurlijke tinten van roze/perzik, lavendel en wit worden niet behandeld door een chemisch of kleurstofproces en zullen nooit verkleuren of vervagen als ze goed worden verzorgd. Nieuwe, intense kleuren en metallic boventonen komen beschikbaar, en dat maakt gekweekte zoetwaterparels een van de kleurrijkste parelsoorten die er op de markt te vinden zijn!

Vorm is de sleutel

In de mossel wordt geen kern geplaatst waar parelmoer omheen gevormd kan worden. Daardoor is de kans op een perfect ronde parel klein. De meeste zoetwaterparels hebben dan ook een (semi-)barokke vorm.

Echte ronde zoetwaterparels zijn het meest waard. Minder dan 3% van de jaarlijkse pareloogst heeft deze vorm. Dit speelt dus een GROTE factor bij het bepalen van de algemene kwaliteit van de parel.

AA+ versus AAA-kwaliteit parels

Het belangrijkste verschil tussen de AA + en AAA-kwaliteit zoetwaterparels is de VORM. Dit is het meest duidelijke en zichtbare kenmerk van de waarde. Daarnaast spelen glans en oppervlaktekwaliteit een rol.

AAA-kwaliteit parels hebben een scherpere, heldere glans en minder vlekken (tussen 1% en 5% van het pareloppervlak). Ze kunnen een soort van insluiting hebben (meestal kalkachtige plekken of dunne richels waar organisch materiaal zich heeft opgehoopt). Het belangrijkste is dat de vorm op het oog rond is op een afstand van ongeveer 30 cm en dat je bij nauwkeurige inspectie (minder dan 15 cm) pas de minder ronde parelvorm ziet.

AA + kwaliteitsparels hebben een glans die bijna vergelijkbaar is met AAA, maar niet zo helder. Het smetpercentage ligt tussen 5% en 10%; de ronde vorm is meestal vanaf een afstand van 30 cm te zien, en bij nadere inspectie (minder dan 15 cm) merk je een enigszins afwijkende vorm op.

Gemeenschappelijke zoetwaterparelplekken

Krijtachtige plekken zijn de meest voorkomende insluitsels. Het zijn saaie, kalkachtige gebieden op het pareloppervlak.

Putjes of kuiltjes zijn vergelijkbaar met speldenprikjes die je ook tegenkomt bij zoutwaterparels. Het zijn cirkelvormige inkepingen op het oppervlak van de parel. De meeste zijn klein en niet al te opvallend, maar ze zijn over het algemeen wel groter dan een enkele speldenprik. Gelukkig zijn deze insluitsels kleurloos en alleen merkbaar na een zeer nauwkeurige inspectie.

Richels zijn insluitsels die uniek zijn voor zoetwaterparels, waarschijnlijk vanwege de solide parelmoersamenstelling. De richels zijn volledig bedekt met parelmoer in de kleur van de parel.

Krassen ontstaan vanuit een kleine speldenprik of put en worden dan lichtjes over de rest van het oppervlak getrokken. Voor hen met een romantische blik: ze kunnen eruit zien als kleine kometen of vallende sterren.

Bij inspectie van geverfde parels, zoals zwarte zoetwaterparels, onthult de oppervlakte vaak een lichte korreligheid of kleine donkere spikkels waar de kleurstof zich heeft geconcentreerd. Dit is een natuurlijk onderdeel van het kleurbehandelingsproces en heeft geen invloed op de duurzaamheid of algehele schoonheid van de parels.

Tot slot ...

Parelinsluitsels kun je beschouwen als een ingebouwd certificaat van echtheid; ze zijn een natuurlijk overblijfsel van het maakproces. Je ziet dit soort uitsluitsels nooit bij kunstmatige synthetische kralen!

De meeste insluitsels van zoetwaterparels hebben de natuurlijke kleur van de parel en/of zijn kleurloos. Ze gaan op in het pareloppervlak waardoor ze bijna onzichtbaar zijn voor de toevallige toeschouwer.

Bij het kiezen van fijne zoetwaterparels, zijn de grootste en belangrijkste aandachtspunten: de consistentie van vorm en de fijne, heldere glans!

Pearl Guide

Culturé Parels

Parels Shop & Koop

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.