Tahiti Parel Classificatie

Deze gids heeft de Tahitiaanse normen voor parelstandaarden overgenomen, vastgesteld door GIE Perles de Tahiti, en de Ministere de la Perliculture van Tahiti; de overheidsorganisaties van Frans-Polynesië die zich toeleggen op de promotie en regulering van Tahiti parels en consumentenbescherming.

We hanteren geen overbodige kwalificaties als AAA+ en AAAA, aangezien deze niet door de industrie worden erkend.

Characteristics Tahitian

Handleiding voor het beoordelen van Tahiti parels

Tahiti parels staan bekend om hun KLEUR. Unieke, onderscheidende en intense kleuren. Kers, aubergine, glinsterend zilver, aquamarijnen, chocoladebruin… en de lijst gaat maar door.

Deze kleuren worden "boventonen" genoemd en zijn een secundaire kleur die over de primaire hoofdkleur van de parel glinstert. In het geval van Tahiti’s geven deze boventonen een kleurrijke schittering aan hun duifgrijze tot donkere houtskoolgrijze lichaamskleuren. Dat maakt ze een onderscheidend en fel begeerd juweel voor parelliefhebbers over de hele wereld.

Naast kleur speelt GLANS een belangrijke rol. Gekweekte Tahiti parels hebben traditioneel een iets zachtere glans dan andere gekweekte soorten.

Dat gezegd hebbende, kunnen Tahiti parels metallic glans weergeven met zeer gedetailleerde, scherpe en heldere reflecties in hun oppervlakken.

Gekweekte Tahiti parels die niet in een categorie vallen, of geen minimale parelmoerdikte hebben van 0,8 mm per doorsnee, voldoen niet aan de eisen van de Ministere de la Perliculture van Tahiti. Die parels worden geweigerd voor export en vernietigd.

De wetenschap achter parel kleur en glans

Zoals bij alle andere gekweekte pareltypen, zijn de visuele fenomenen van lichaamskleur, boventoon en glans afhankelijk van de samendrukking en gladheid van hun kristallijne paarlemoerlagen. Tahiti parels zijn parel-genucleëerd, wat betekent dat een parelmoer ronde kraalkern wordt ingevoegd in de gonade van de gast-oester, die dan begint met het bedekken van de kraal met concentrische lagen paarlemoer om uiteindelijk een parel te vormen.


Paarlemoer bestaat uit kristallijn calcium (CaCo3) dat door de oester wordt afgescheiden om de kraalkernen glad te maken die het zachte binnenste lichaam van het weekdier irriteren. Daardoor ontstaat uiteindelijk een parel.

CaCo3 is samengesteld uit transparante tot semitransparante aragonietplaatjes en conchioline, de organische lijm die tussen de lagen door wordt geplooid om alles bijeen te houden. (Vergelijk conchioline met betonlagen tussen een muur).

Tahiti parel-conchioline neemt zeer donkere pigmenten aan, zoals roodbruin, bruin, grijs en zwart. Dit draagt bij aan het handelsmerk van de parel: van duifgrijs tot donkere houtskool als primaire kleuren. (Bij witte parels is conchioline meestal kleurloos of beige van kleur).

De oesters worden gedurende 2-3 jaar in het water bewaard om hun werk voort te zetten, wat resulteert in zeer dikke paarlemoerlagen die zowel licht reflecteren als opnemen in de verschillende lagen.

Hoe strakker en compacter deze lagen zijn, hoe intenser de glans en hoe dieper de kleur.


Jongere oesters hebben een snellere stofwisseling, wat bijdraagt aan een versneld kristallijn gelaagd proces en nauwere parelmoervorming. Jongere oesters worden meestal gebruikt voor de productie van Tahiti parels van de eerste generatie, variërend in grootte van 8-9 mm tot 12 mm.

Oudere oesters die hun eerste (en tweede!) oogst overleven, worden gebruikt om grotere parels te laten groeien omdat ze groot genoeg zijn een groter formaat nucleusparel aan te kunnen. De stofwisseling van oudere dieren vertraagt echter, evenals de snelheid van parelmoer-gelaagdheid en de relatieve dichtheid van die kristallijne bloedplaatjes. Dit resulteert meestal in parels van 12 mm en groter met meer staaltonen, zilveren boventonen en de kenmerkende "satijnachtige" glans waar Tahiti’s om bekend staan.

Dus het vinden van grote Tahiti parels met intense lichaamskleuren en boventoonverzadigingen, reflecterende glans en schone oppervlakken, zijn zeldzaam in elke oogst. Dat resulteert in premium prijzen.

Tahiti parel oesters die de derde oogst overleven, worden meestal vrijgelaten in het wild om de rest van hun leven in de open oceaan door te brengen. Ze kunnen hun genen overbrengen aan andere wilde oesters om zo de populatie te versterken.

We gaan verder met het verkennen van de Tahiti parel A-AAA-indelingsschalen en de specifieke benchmarks waaraan een parel moet voldoen om "de score te halen". Houd in gedachten dat parels "organische edelstenen" zijn, wat betekent dat ze het eindresultaat zijn van een biologisch proces. Als zodanig zullen gekweekte parels nooit zo vlekkeloos zijn als synthetisch glazen of plastic kralen. Moeder Natuur ondertekent altijd haar creaties!

AA+ vs. AAA-kwaliteit Tahiti parels

Als u een Tahiti parel in het A-AAA-spectrum selecteert, kunt u overwegen welke waardefactoren voor u het belangrijkst zijn.

Geweldige kleurverzadiging, een ongelooflijk hoge glans (deze kunnen zelfs de oppervlaktekenmerken verbergen), of gaat u toch voor perfect gladde vormen?

Intermediate Tahitian Pearl Grading; vaak ziet u Tahiti parels met overlappende beoordelingscriteria, weergegeven met AA+ / AAA-kwaliteit of AA / AA+ kwaliteitsklassen. Deze 'tussenliggende' cijfers worden toegewezen aan parels die bijna-maar-niet-helemaal op een volledig niveau zijn, zoals AAA-kwaliteit.

In wezen betekent deze tussenliggende klasse dat de oppervlaktekwaliteit (dat wil zeggen de hoeveelheid smet) zich op een lager niveau bevindt en dat de glans en de kleur de parels bijna tot een hogere graad duwen.

Het omgekeerde kan ook waar zijn, maar over het algemeen beoordelen we deze parels – met schone strengen en zachtere glans - toch altijd naar een lagere graad! Waarom is een parel immers mooi als edelsteen? Juist: de prachtige GLANS en KLEUR.

Algemene Tahiti Pearl-vlekken

Insluitsels zijn de wetenschappelijke term uit de sieradenindustrie voor onvolkomenheden of andere groeikenmerken die het oppervlak van de parel aantasten. In deze sectie bespreken we wat wel en geen insluitsel is (het is niet altijd wat je zou denken), hoe deze groeikarakteristieken de parel en de waarde beïnvloeden.

Groei-eigenschappen en oppervlakte-insluitsels die typerend zijn voor het Tahiti pareltype zijn een praktische en gemakkelijke manier om:

  • Te controleren of het echt om gekweekte parels gaat en niet om kunstmatig gefabriceerde parels zonder enige imperfectie.
  • Die specifieke set gekweekte parels te identificeren als de jouwe. Naarmate je bekend raakt met het karakter van je parels, zul je merken dat de insluitsels van elke parel fungeren als een ingebouwd identificatiesysteem voor jouw eigen unieke parels.

De overgrote meerderheid van Tahiti parelinsluitsels is grijs of kleurloos van uiterlijk, wat betekent dat ze niet gemakkelijk worden opgemerkt door een willekeurige toeschouwer, tenzij ze erg diep of zeer talrijk.

Spikkels/kogelstoten op het oppervlak: Bij deze textuur lijkt het net of het oppervlak bewerkt is met een kleine hamer. Het is een aanwijzing dat de parel zeer dik paarlemoer heeft. Dit wordt technisch gezien niet als een insluitsel beschouwd en telt niet mee voor de waardering van het pareloppervlak.


Speldenprikken - Dit zijn kleine inkepingen op het oppervlak van de parel. Het lijkt alsof de parel is geprikt met een naaldpunt. Ze kunnen op zichzelf staan (wat de voorkeur heeft), of ze zijn geclusterd in groepen die het pareloppervlak een “gekauwd” uiterlijk geven.

Putten - Deze formaties van speldenprikken zijn groter en lijken op inkepingen, kraters of zelfs gaten in de parelmoer. Putten tellen als zware of diepe vlekken bij het sorteren van een parel, en het beste scenario is dat ze op zijn minst de kleur van de parel hebben en volledig bedekt zijn met paarlemoer. In het ergste geval zijn ze erg diep en vertonen ze de organische conchiolinelaag met gekartelde, scherpe randen.

Strepen/groeven - Dit zijn misschien de meest voorkomende insluitsels bij Tahiti parels. U treft deze kleine vlekken aan op zowel barokke als ronde parels. Het lijkt of ze zijn aangebracht met een potlood, van oppervlakkig tot diep in het parelmoer. Bij de meer ondiepe plekken lijken de uiteinden weg te vallen en verdwijnen ze, waardoor de indruk wordt gewekt dat de parel een kleine komeet of vallende ster op het oppervlak heeft.

Knoppen - Deze vormen het uiteinde van het hoofdgedeelte van de parel en lijken op kleine bubbels. Interessante kenmerken die persoonlijkheid toevoegen aan de barokke parel. Deze groeikenmerken worden niet meegerekend als insluitsels of vlekken. Als ze echter worden afgebroken of gekraakt, zal een knop de duurzaamheid op lange termijn van de parels beïnvloeden.

Tips - Zeer vergelijkbaar met knoppen die evenmin beschouwd worden als een insluiting of onvolkomenheid. Ze zijn een groeikenmerk. Tips zie je alleen op barokke parelvormen, en kunnen afgeronde of langwerpige, puntige uitsteeksels zijn aan beide uiteinden van een parel. Tips hebben geen invloed op de duurzaamheid van een parel op lange termijn, tenzij ze zijn afgebroken of gebarsten.

Cirkels - Een natuurlijke parelformatie. Gemakkelijk te herkennen aan concentrische ringen rond de omtrek van de parel. Deze ringen kunnen enkelvoudig of gegroepeerd zijn en geven de parels een zeer unieke uitstraling. Cirkels zijn GEEN insluiting, maar insluitsels kunnen zich daarin vormen (meestal speldenprikken of strepen). Ze kunnen zelfs resulteren in hogere, meer geconcentreerde kleuren.

Ongelijke paarlemoeraccumulatie - Als de parelmoerafzetting om een of andere reden wordt verstoord, kan er zich op het oppervlak kristallijn materiaal ophopen, wat resulteert in hobbelige of onregelmatige oppervlakken.

Tot slot ...

Veruit de meeste vlekken van Tahiti parels zijn klein en komen overeen met de natuurlijke houtskoolgrijze lichaamskleur van de parel en/of zijn kleurloos. Ze vermengen zich met het oppervlak, waardoor ze vrij onmerkbaar zijn voor de willekeurige toeschouwer. Dit is vooral het geval als de boventonen en glans van de parel zich op een hoog niveau bevinden, waardoor vlekken worden gemaskeerd en het oog wordt afgeleid.

Insluitsels worden over het algemeen als "ongewenst" beschouwd door algemene consensus, maar door het oog van een parelliefhebber zijn ze onderdeel van het unieke karakter van een parel. Als een vingerafdruk, markeren de parelinsluitsels jouw juweel als een individuele creatie van Moeder Natuur.

Pearl Guide

Culturé Parels

Parels Shop & Koop

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.