Akoya Parel Classificatie

Deze korte handleiding is een handige referentie voor meer informatie over Akoya parels en de A-AAA-indelingsschaal.

Houd er rekening mee dat we geen overbodige kwalificaties hanteren, zoals AAA+ en AAAA, aangezien deze niet door de industrie worden erkend.

Characteristics Akoya

Handleiding voor het waarderen van Akoya Parels

Een glad, smetteloos oppervlak, iriserende tinten van roze, blauw, groen en (in de beste gevallen) violet, glinsterend over een witte primaire lichaamskleur, en een spiegelachtige glans. Dit zijn allemaal kenmerken van schoonheid van een Akoya parel.

Een gekweekte zoutwater Akoya parel is het product van mens en natuur. Een stukje schaal wordt samen met een klein stukje mantelweefsel chirurgisch geïmplanteerd in de kern van de gastheer-oester. Laag na laag bedekt de oester de implantatie met prachtig parelmoer.

De parelmoerlagen bestaan uit microscopische aragonietplaatjes samengesteld uit calciumcarbonaat en verbonden met een organische "lijm" van zogenaamd conchioline. De aragonietplaatjes zijn redelijk transparant tot licht getint van kleur, in staat om lichtstralen op hun oppervlakken te reflecteren. Hierdoor krijgen de parels hun kenmerkende glans en subtiele gloed. Hoe strakker en compacter deze kristalstructuur, hoe helderder de glans en hoe groter de mate van irisatie.

Deze interne structuur is wat parels hun schoonheid geeft, en ze waardig maakt als kostbare halfedelsteen. Omdat deze edelstenen echter het resultaat zijn van een biologisch proces, zullen ze nooit helemaal perfect zijn. Moeder Natuur laat altijd haar stempel achter!

Na dit stukje wetenschap over waarom een parel mooi is, kunnen we ingaan op de parelgradatie, en wat er nodig is om parels te kwalificeren.

Akoya Parel Gradatie-vergelijkingen

Zowel de Akoya parel gradaties AA+ en AAA-kwaliteit komen aardig met elkaar overeen voor een toevallige waarnemer die vanaf ongeveer 30 cm naar de parel kijkt. Diegene zou het verschil niet kunnen zien.

Beide kwaliteiten zijn bijna perfect rond van vorm, hun oppervlakinsluitingen zijn grotendeels wit of kleurloos, waardoor ze niet gemakkelijk zichtbaar zijn, tenzij je een nauwkeurige en persoonlijke inspectie uitvoert. Het belangrijkste verschil tussen de AA+ en de AAA-kwaliteit is de glans. De glans op Akoya parels van AAA-kwaliteit wordt scherper, helderder en heeft een grotere visuele 'diepte' dan die van parels van AA+ kwaliteit.

Algemeen voorkomende Akoya Parel-plekken

Zoals eerder vermeld, laat Moeder Natuur altijd een stempel achter op haar creaties. Er zijn een aantal algemene groeikenmerken en oppervlakte-insluitsels die je op bijna elke parel ziet en kenmerkend zijn voor het Akoya-type. Deze markeringen zijn een praktische en gemakkelijke manier om te:

  • Controleren of het gekweekte parels zijn in plaats van imitaties.
  • Identificeren of een set gekweekte parels bij jou past. Naarmate je bekend raakt met het karakter van je parels, merk je dat de insluitsels van elke parel fungeren als een ingebouwd identificatiesysteem van jouw eigen unieke parels.

De overgrote meerderheid van Akoya-parelinsluitsels hebben een wit of kleurloos uiterlijk, wat betekent dat ze niet gemakkelijk worden opgemerkt door een toevallige toeschouwer.

Bovendien zijn de meeste Akoya-parelvlekken tamelijk klein en oppervlakkig, waarbij ze minder dan 10-15% van de totale oppervlakte van de parel bedekken en dus waarschijnlijk niet van invloed zijn op de duurzaamheid van het juweel op lange termijn.

  • Spikkels op het oppervlak van de parel worden beschouwd als het resultaat van een zeer dikke ophoping van parelmoer. Als zodanig wordt dit niet beschouwd als een insluitsel. Deze kleurloze vergroeiing heeft geen invloed op de schoonheid van de halsketting en heeft zeker geen invloed op de duurzaamheid van de parel.
  • Ongelijke accumulatie van parelmoer: in een perfecte wereld wordt kristallijn parelmoer in gelijkmatige lagen over de kern afgezet. Is dit proces op de een of andere manier verstoord, dan kan er een ophoping van parelmoer ontstaan op één enkele plek.
  • Geclusterde speldenprikken: een groepje kleine speldenprikjes in het parelmoer. Zijn er teveel van dit soort clusters, dan zien de parels er "gekauwd" uit.
  • Knipperen: dit gebeurt wanneer de laag parelmoer over de kern er dun is. U kunt "knipperen" waarnemen, wanneer u de parels van dichtbij bekijkt (op een afstand van 15 cm of minder) door delen van de streng langzaam voor een sterke lichtbron te draaien. De interne kraal lijkt een geeloranje kleur naar je te "knipperen".
  • Enkele speldenprikken: een kleine speldenprik in het parelmoer, geïsoleerd van andere. Omdat ze opgenomen worden in de kleur van het parelmoer, worden speldenprikken vaak alleen opgemerkt bij een nauwkeurige, zorgvuldige inspectie. Ze hebben geen invloed op de duurzaamheid of schoonheid van de parel.
  • Schilfer punt: een helder, kleurloos insluitsel dat in Japan "uroko" wordt genoemd. Het duidt meestal op een soort van gebeurtenis of groeistoornis tijdens de vorming van de parel in de oester.
  • Diffuse glans: deze verschijnt overal waar je licht ziet dat weerkaatst op het oppervlak van de parels. Dit is geen insluitsel, maar het is een van de 7 belangrijkste waarde-factoren voor parelgradatie, en verdient als zodanig hier een vermelding. Het is eenvoudig te achterhalen. Merk op hoe de randen van de gereflecteerde lichtbronnen beginnen te verzachten en breken, waardoor de glans van de parel een zachtere, minder gedefinieerde look krijgt.

Pearl Guide

Culturé Parels

Parels Shop & Koop

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.