Parel Afmetingen

Parel Afmetingen

Over het algemeen geldt: hoe groter de parel, hoe hoger de waarde (als alle andere factoren gelijk zijn). De prijzen stijgen niet evenredig met de grootte. Vanaf een grootte van 6 mm stijgen de prijzen vaak sneller. De verschillende parelsoorten kennen andere meetmethodes en andere uitdrukkingen van minimale eenheden.

Grotere parels hebben niet alleen grotere oesters nodig, maar ook meer tijd om zich te kunnen ontwikkelen in die oester. Een ‘gemiddelde’ parel heeft 2 tot 3 jaar nodig om zich te ontwikkelen, veel grotere exemplaren hebben twee keer zoveel tijd nodig. Omdat het moeilijk is om de vorm tijdens de ontwikkeling te behouden, zijn grote ronde parels extreem zeldzaam en waardevol.

Het belang van grootte

Gekweekte pareltypes hebben meestal hun eigen specifieke bereik in grootte. Maar omdat kweekmethodes veranderen, neemt ook het aantal parelmaten van de verschillende soorten toe.

De Akoya behoort tot de kleinere parelsoort. Daarna krijg je de Zoetwater parels, gevolgd door de Tahiti’s en uiteindelijk de grotere Zuidzee parels. De waarde van de grootte hangt echter af van hoe ongebruikelijk het is. Grote gekweekte Akoya’s mogen dan niet groot zijn volgens de Tahiti normen, hun waarde kan wel hoger zijn dan van een Tahiti parel van dezelfde grootte.

Factoren die van invloed zijn op de grootte

  • De grootte en vitaliteit van de mossel,
  • de grootte van de kern,
  • de tijd dat het weekdier onder water doorbrengt voordat de parel is geoogst.

Zoetwaterparel Maten

Gekweekte Zoetwaterparels zijn er in de maten van 4 tot 12 mm groot, en tegenwoordig zelfs groter. De meest voorkomende en populaire Zoetwaterparels zijn tussen de 6 en 10 mm groot.

Zoetwater Maten 1Zoetwater Maten 2

Akoya Parel Maten

Japanse Akoya parels variëren in grootte van 2 tot 10 mm. De populairste en meest voorkomende maten die u vandaag kunt vinden zijn 6 tot 7 mm groot. Akoya parels groter dan 8 millimeter worden als uiterst zeldzaam beschouwd.

Akoya Maten 1Akoya Maten 2

Zuidzee Parel Maten

Zowel de witte als de gouden Zuidzee parels staan bekend als de grootste parels ter wereld. Ze variëren gemiddeld van 8 tot 16 mm en kunnen soms een afmeting van 20 mm bereiken! De meest populaire parels variëren in grootte van 9 tot 14 mm.

Zuidzee Maten 1Zuidzee Maten 2

Tahiti Parel Maten

De exotische zwarte Tahiti parels zijn van nature grotere parels, variërend van 8 tot 16 mm, en zelfs groter. De meest gangbare en populaire maten liggen tussen de 9 en 12 mm.

Tahiti Maten 1Tahiti Maten 2

Meetmethoden voor de grootte van de parel

De diameter van elke afzonderlijke parel wordt gemeten in millimeters, variërend van 2 tot 20 mm en afgerond naar de dichtstbijzijnde 0,25 tot 0,50 mm, afhankelijk van het type en het bereik. Ronde vorm: gemiddelde diameter, verbeeldingsvorm: maximale diameter, maximale lengte.

Meting Parelgrootte

Parel afmetingen in strengen

Parels in strengen worden anders gemeten. Hierbij worden de metingen loodrecht op de boorgaten uitgevoerd en uitgedrukt in reeksen. Als het verschil in de streng groter is dan 0,5 mm voor Akoya of 1 mm voor andere typen, is het een geslaagde streng. In dat geval wordt de maximale diameter tussen de grootste en kleinste parelafmeting vermeld.

Strengen hebben zelden een uniforme grootte. Volgens de huidige standaarden bestaat een Akoya-streng van 7,5 mm eigenlijk uit parels tussen de 7 en 7,5 mm groot, waarbij de kleinere parels bij de sluiting worden geplaatst. Een streng Zoetwaterparels van 8 mm kan uit parels tussen de 7 en 8 mm bestaan, waarbij de grootte vaak in een hele millimeter wordt uitgedrukt. Dit is trouwens niet het geval wanneer zoetwaterparels gecombineerd worden met Akoya parels. Dan wordt de grootte (in plaats van een hele mm) wel in een 0,5 mm uitgedrukt.

Tahiti en Zuidzee parels worden meestal individueel gemeten, maar om als uniforme streng te worden beschouwd, kan er nog steeds een verschil van 1 mm tussen de gesp en het midden zijn. Een streng Tahiti parels tussen de 9 en 10 mm wordt als een uniforme streng beschouwd, maar dat geldt enigszins ook voor een streng parels tussen de 8 en 10 mm.

Pearl Guide

Cultivé Parels

Parels Shop & Koop

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.