Pearl_Quality

Parel Gids

Kwaliteit, Waarde en Schoonheid

Shop & Koop

Parel Gids

Parel Kwaliteit- & Waardefactoren

Parels zijn unieke producten van de natuur, organische resultaten van levende wezens. Er is geen universeel systeem voor het evalueren van parels, zoals dat bij diamanten wel het geval is. Maar door verschillende kenmerken genuanceerd te bekijken, kunnen we elke parel op de juiste waarde beoordelen om er prachtige sieraden van te maken.

Factoren die de kwaliteit, waarde & schoonheid van parels bepalen:

Luster (Glans)
Kleur
Paarlemoer
Vorm
Oppervlakte
Afmeting

Parel Soort

Vooral belangrijk voor evaluatie is de identificatie van de parelsoort; zoetwater, Akoya, Tahiti of Zuidzee, met elk hun eigen kenmerken en eigenschappen. Elke soort parel wordt geproduceerd door een andere soort weekdier, en elke soort leeft in een ander gebied van de wereld onder zeer specifieke klimaatomstandigheden.

Cultivé Parels

Parel Soort

Parel Luster (Glans)

Glans is de manier waarop het licht reflecteert op het pareloppervlak. De kwaliteit wordt beoordeeld op helderheid en het weerkaatsen van het licht. Door de parelmoer structuur van de parels reflecteert het licht niet alleen op het oppervlak. Integendeel, het licht dringt het oppervlakte binnen en lijkt te reflecteren van BINNENUIT de parel. De manier waarop een parel licht lijkt uit te stralen, is het luster. Een parel met een hoog luster is glimmend en vertoont reflecties, terwijl een parel met een zwakke glans er melkachtig of krijtachtig uitziet. Alleen sterke lagen parelmoer kunnen voor een diepe glans zorgen.

Parel Luster

Het luster wordt bepaald door de kwaliteit van het parelmoer van een parel; zijn transparantie, zachtheid en algehele dikte zijn erg belangrijk voor de schoonheid en waarde van de parels. Factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de parelmoer zijn: de kweeklocatie, de gezondheid van de moederoester, de teeltduur, de omgeving en het type oester dat wordt gebruikt.

Parel Kleur

Parels presenteren een heel palet van kleuren, waarvan sommige van nature wit, champagne, aqua, groen, goud en zwart zijn. Binnen elke kleurcategorie is er een aantal veel voorkomende boventonen of subtiele variaties in de irisatie van het oppervlak. Bovenal is de kleur van een parel een kwestie van persoonlijke smaak. Sommige kleuren zien er beter uit op bepaalde huidtinten.

Kleur is een resultaat van het ras van het weekdier en dat van het donorweefsel, evenals een veelvoud van externe invloeden, waaronder dieet, watertemperatuur en omgeving.

Parelkleur is een combinatie van drie elementen:

 • Lichaamskleur: De lichaamskleur is de dominante tint van een parel. Welke kleur zie je als je naar de parel kijkt?
 • Boventoon: De doorzichtige kleur die over de lichaamskleur heen ligt. Als je de parel van links naar rechts kantelt, zie je dan een lichte tint van een secundaire kleur?
 • Luster: Iriserende regenboogkleuren op het oppervlakte. Dit is de magische regenboog die je ziet als je naar een parel kijkt.

Alle parels hebben een lichaamskleur, maar niet elke parel vertoont een boventoon en/of luster.

Sommige tinten worden meer gewaardeerd omdat ze extra zeldzaam of populair zijn, zoals roze, zilverwit en licht goud. Toch is de kleur geen indicatie voor de kwaliteit van de parel.

Parel Kleuren

Parel Kleur

Parelmoer

Parelmoer is de natuurlijke substantie die het weekdier uitscheidt om zijn gevoelige vlees te beschermen tegen irriterende stoffen zoals schelpresten, parasieten of geïmplanteerd weefsel. Dit is hetzelfde prachtige iriserende materiaal dat de binnenkant van een weekdierenschelp bekleedt: parelmoer. De dikte van het parelmoer is alleen een kwaliteitskenmerk voor zoutwaterparels en niet voor Keshi- of zoetwaterparels, omdat deze samengesteld zijn uit vast paarlemoer.

De enige manier om de exacte dikte van het paarlemoer te bepalen, is door een röntgenfoto te maken of de parel in tweeën te knippen (dat laatste is niet aan te raden!) Er zijn echter manieren waarop we de kwaliteit van parelmoer visueel kunnen beoordelen. De dikte van het parelmoer is soms zichtbaar door een voorzichtig aangebracht boorgat in de parel. Lukt het om dan de kern te zien, dan is er sprake van dun parelmoer, wat krijtachtig zal zijn en zonder glans.

Hoe langer de gekweekte parel in de oester blijft, hoe dikker het parelmoer is. Maar naarmate de parel langer in de oester blijft, hoe groter de kans is op vlekken of misvormde parels.

Parelmoer Zoetwater

Parelmoer Akoya

Parel Vorm

De parelvorm is het silhouet van de parel, die binnen drie verschillende vormcategorieën valt: bolvormig, symmetrisch en barok. Voor elke andere vorm wordt het beschreven zoals het verschijnt (munt, stok, knop, enz.). Hoe ronder de parel, hoe waardevoller. Een barokke parel heeft een zeer onregelmatige vorm en een ongelijk oppervlak, maar kan wel heel glanzend en aantrekkelijk zijn.

De vorm van een parel is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De vorm van de kern
 • Hoe lang de mossel in het water blijft
 • Klimaat en voedingsstoffen in de opgroeiende omgeving

Parel Vorm

Hoe langer de parel in de mossel blijft, hoe groter de kans op het ontwikkelen van een onregelmatige vorm. Een perfect ronde parel is zeer zeldzaam. Zelfs als de kern rond is, groeit de parel misschien niet gelijkmatig in alle richtingen. Een gróte, perfect ronde parel is nog zeldzamer.

Parel Oppervlak

Hoe gladder de oppervlakte van een parel, hoe hoger de waarde. Omdat parels door een wilde oester in de oceaan worden gemaakt en de natuur bijna altijd zijn sporen nalaat, is het uiterst zeldzaam om een perfecte parel te vinden. Gebreken kunnen ook een positief kenmerk zijn, omdat ze karakter toevoegen en bewijzen dat het geen imitatie is. Veel mensen beschouwen deze markeringen als unieke en geïndividualiseerde kenmerken.

Parel Oppervlak

Net als andere edelstenen kun je parels beoordelen op helderheid, maar omdat parels niet transparant of doorschijnend zijn, kun je dat alleen beoordelen aan de hand van het oppervlak. Zijn er bijvoorbeeld vlekken te zien in de kleur? De kwaliteit van het oppervlak wordt bepaald aan de hand van zichtbare onvolkomenheden. Hoe minder vlekken, hoe beter de oppervlaktekleur.

Voorbeelden van parelvlekjes zijn: putten, schaafwonden, stoten, ruggen, spaanders, scheuren, vlakke gebieden of ongelijke parelmoer coating. De kwaliteit van het oppervlak wordt beoordeeld in termen als: schoon, lichtelijk bezoedeld, matig bezoedeld, zwaar bevuild.

Een smetteloze parel is uiterst zeldzaam en waardevol. Als een parel bijvoorbeeld groot is met een uitstekende glans, dan zijn deze eigenschappen belangrijker dan kleine imperfecties aan het oppervlak. Grote of talrijke onvolkomenheden verlagen niet alleen de waarde, maar kunnen ook de duurzaamheid beïnvloeden en het vermogen om de parelglans te zien.

Parel Afmeting

De grootte van de parel is belangrijk omdat grotere parels, net als diamanten, moeilijker te vinden zijn. De grootte heeft veel invloed op de waarde. Als alle andere factoren gelijk zijn, is een grotere parel waardevoller. De grootte van een parel wordt uitgedrukt in diameter, gemeten in millimeters. Een toename van één millimeter in omvang kan de prijs met 200% verhogen.

Parel Afmeting

De parelgrootte is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De mossel-/oestersoort – de één kan een grotere parel produceren dan andere
 • De grootte en gezondheid van het weekdier
 • De grootte van de kern
 • Duur dat de mossel onder water blijft
 • Klimaat en voedingsstoffen in de opgroeiende omgeving

Parel Grootte

Parel Vakmanschap

Parel Vakmanschap

Zodra vakmanschap om de hoek komt kijken om losse parels met elkaar te matchen of om er een mooi sieraad van te maken, kijken professionals naar de bovengenoemde factoren. Dat is dé manier om tot een mooi assortiment te komen of een bijzondere creatie.

Parels Homepage

Cultivé Parels Soorten

Parels Shop & Koop

Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.