Zoetwater Parels

Zoetwater Parels

Galerij & Details

Zoetwaterparels, vergeleken met andere soorten

Zoetwaterparels staan bekend om hun grillige vormen en hun veelzijdigheid in grootte en kleuren. De zoetwaterparel onderscheidt zich door zijn kenmerkende textuur en warme schittering. Het paarlemoer van een hoogwaardige zoetwaterparel heeft meestal niet die glanzende, metalen afwerking die je bij Akoya parels ziet. Zoetwaterparels worden gewaardeerd op afzonderlijke kwaliteitsschalen.

Kleuren, vormen, en afmetingen

De verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten is bij zoetwaterparels groter dan bij elk ander type parel. Ze worden dan ook vaak gebruikt voor fantasierijke designer juwelen. Naast de traditionele witte tint verschijnen deze parels in een regenboog van natuurlijke pastelkleuren zoals lavendel, roze en elke tint daartussenin. De zoetwaterparels komen voor in verschillende barok vormen; van munt- en druppelvormig tot zelfs in de vorm van een aardappel of stok. Er zijn ovale varianten en ronde parels.

Van oudsher variëren zoetwaterparels in grootte van 6 tot 10 mm, maar recente innovaties in de zoetwaterparel landbouw hebben geleid tot een nieuwe generatie parels die wel 15 mm groot kunnen worden. Na de oogst worden miljoenen parels zorgvuldig gesorteerd en geselecteerd op grootte, vorm, kleur en kwaliteit. Zodra het sorteren is voltooid, zijn losse parels afzonderlijk te koop of verkrijgbaar als parelketting.

Zoetwater Lavendel

Oorsprong

Zoetwaterparels worden geproduceerd door de driehoeksmossel Hyriopsis cumingii. Dat gebeurt zowel in zoetwatermeren als in kunstmatige aquacultuurvijvers in China die tevens vis, schaaldieren en rijst bevatten om de kleine parelboercollectieven te ondersteunen. Op kleinere schaal worden deze parels ook geproduceerd door andere tweekleppige mosselen (Hyriopsis schlegeli en Biwa shell) die voorkomen in meren, rivierbeddingen en kreekbodems in Japan (Biwa parels en Lake Kasumigaura parels) én in de Verenigde Staten (Mississippi River Basin).

Parels Oorsprong

Zoetwaterparels mogen dan geproduceerd worden in verschillende gebieden op de wereld; de mondiale zoetwatermarkt wordt overduidelijk gedomineerd door Chinese parelkwekerijen. Zij zijn verantwoordelijk voor bijna alle zoetwaterparels die vandaag de dag verkocht worden.

De mosselen worden geïmplanteerd met stukjes mantelweefsel, wat resulteert in parels van sterk parelmoer. De mosselen, die ongeveer zo groot zijn als een menselijke hand, kunnen per keer 32 parels produceren (16 op beide kleppen). Voor het kweken van zoetwaterparels wordt elke mossel chirurgisch geïmplanteerd met 24 tot 32 kleine stukjes mantelweefsel; een proces dat bekend staat als nucleatie. Als het weefsel eenmaal is ingebracht, vormt er een zak en beginnen cellen parelmoer af te scheiden. Hierdoor ontstaat er een calciumcarbonaat verbinding; een parel. In de loop van 2 tot 7 jaar leggen de mosselen laag op laag parelmoer rond de groeiende organische edelstenen, meestal produceren ze meer dan twee dozijn parels geclusterd aan de binnenkant van elke schaal.

Hoe zeldzaam en waardevol zijn ze?

Hoewel de zoetwaterparel de meest voorkomende parelvorm is, zijn de zeer ronde en glanzende zoetwaterparels erg moeilijk te vinden. Top-of-the-line zoetwaterparels, zoals je die zou vinden bij hoogwaardige juweliers en gerenommeerde online winkels, hebben een hoge retailwaarde. Ze blinken uit in hun rijke, heldere glans en hun unieke charme.

Zoetwater Waarde

Neem voor meer informatie over zoetwaterparels gerust contact op met een van onze teamleden. Wij zijn experts in parels en kunnen uw vragen beantwoorden.

Cultivé Parels

Parel Gids

Parels Shop & Koop<

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.