Akoya Parels

Akoya Parels

Galerij & Details

Akoya Parels, in vergelijking met andere soorten

In tegenstelling tot de zoetwateroesters produceren Akoya pareloesters zelden meer dan twee parels per oogst. De oesters zijn geïmporteerd met een stukje schaal met paarlemoer en een klein stukje mantelweefsel. Deze zogenaamde nucleatie nestelt zich in de kern van de parel en dat is de reden waarom Akoya parels vaker perfect rond zijn. Deze vorm, gecombineerd met de hoge glans van topkwaliteit Akoya parels en hun relatieve zeldzaamheid in vergelijking met zoetwaterparels, geven Akoya parels een hogere waargenomen waarde. Een gemiddelde Akoya parel is ongeveer 7 mm groot, een gemiddelde Zuidzee parel valt binnen het bereik van 12 mm.

Kleuren, vormen en afmetingen

De meeste Akoya parels hebben een ronde vorm, maar elke oogst produceert ook een percentage barok en Keshi parels. Deze hebben over het algemeen de heldere glans van de Akoya parel, maar hun vorm en uitstraling doet denken aan een zoetwaterparel of een barokke Zuidzee parel. Akoya parels hebben een neutrale kleur en boventoon, tenzij ze een kleurbehandeling hebben gehad.

De meeste parels zijn wit tot grijs, met roze, groene of zilveren boventonen. Af en toe zijn Akoya parels blauw met zilveren en roze boventonen, maar deze kleuren zijn uiterst zeldzaam. Akoya parels zijn nooit van nature zwart. Zwarte Akoya parels hebben óf een cobalt-60 bestralingsbehandeling gehad óf zijn met een organische kleurstof behandeld.

Akoya Kleur

Oorsprong

Akoya Oorsprong

Een stukje schaal wordt samen met een klein stukje mantelweefsel chirurgisch geïmplanteerd in de kern van de Pinctada fucata martensii oester. Laag na laag bedekt de oester de implantatie met prachtig parelmoer.

Akoya parels worden voornamelijk gekweekt in Japan en in mindere mate in Vietnam, Thailand en Australië. Japan is wereldwijd onbetwist hét productiecentrum van Akoya parels. China was ooit een echte kanshebber op deze titel, maar Moeder Natuur vernietigde de Chinese Akoya industrie in 2007

Hoe zeldzaam en waardevol zijn ze?

De Akoya parel is over het algemeen zeldzamer en waardevoller dan de zoetwaterparel. Toch is de Akoya slechts de op twee na meest waardevolle parel die commercieel geproduceerd wordt, achter de Zuidzee en de Tahiti parel. Je kunt nog steeds Akoya parelstrengen van topkwaliteit vinden voor meer dan € 10.000, maar dit is een gemiddelde prijs voor een Tahiti streng en zelfs een lage prijs voor een Zuidzee streng. De waarde is wel hoger dan voor een vergelijkbare zoetwaterparelketting.

Akoya Waarde

Meer weten over de Akoya parel? Vraag het aan een van onze teamleden. Wij zijn experts in parels en kunnen uw vragen beantwoorden.

Geen resultaten gevonden voor deze selectie.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.