Parel_Type

Cultivé Parels

Parel Soorten

Shop & Koop

Cultivé Parels

Gekweekte (cultivé) parels zijn er in een paar hoofdsoorten:

Elk type parel heeft zijn eigen unieke schoonheid dus er is voor elke liefhebber wat wils. Dit korte, visuele overzicht biedt u snel de benodigde informatie, zodat u weloverwogen kunt kiezen welke soort parel het best bij u past.

ZOETWATERPARELS

Zoetwaterparels zijn uniek en betaalbaar. Het zijn de meest gekweekte parels en staan bekend om hun veelzijdigheid aan vormen, maten en kleuren, in combinatie met hun aantrekkelijke prijzen. Door hun charmante karakter zijn zoetwaterparels favoriet onder sieradenontwerpers, shoppers en parelkenners.

Zoetwater ParelsLocatie Zoetwater Parels

Zoetwaterparel, de feiten:

 • OORSPRONG: Geproduceerd door de Hyriopsis-mossel. De meeste zoetwaterparels worden gekweekt in de natuurlijke zoetwatermeren van China en kunstmatige aquacultuurbedrijven.
 • AFMETINGEN: Zoetwaterparels variëren in grootte van 2 mm tot 12 mm, met nieuwe experimentele varianten tot 15 mm.
 • KLEUREN: De zoetwaterparelmossel produceert een verscheidenheid aan veel natuurlijke kleuren, meestal pasteltinten van roze, perzik, lavendel en wit.
 • VORMEN: Het aantal verschillende vormen van zoetwaterparels is uniek: van vrije barokvormen tot nagenoeg ronde parels. Meest waardevol zijn de meest ronde parels.
 • VOORKOMENDE BEHANDELINGEN: Zwart geverfde zoetwaterparels worden meestal ‘Pauw’ genoemd vanwege hun sterk iriserende blauwgroene en violette tinten. Andere geverfde zoetwaterparelkleuren zijn rood, goud, groen, paars, blauw en roze.
 • PRIJSKLASSE: Minder duur dan in zoutwater gekweekte pareltypes. De prijzen variëren van € 30 tot in de duizenden euro’s, afhankelijk van het soort sieraad, de grootte en de kwaliteit van de parels.
 • WETENSWAARDIG: De meeste zoetwaterparels worden gekweekt met een 1 mm weefselimplantaat, afkomstig van een andere mossel. Het bestaat uit een stukje epithelweefsel dat paarlemoer produceert. Naarmate de parel groeit, verdwijnt het donorweefsel. Hierdoor blijft er een parel over die bijna 100% kristallijn parelmoer is. Dat betekent dat zoetwaterparels ZEER duurzaam zijn!

Zoetwater-parels in Detail

AKOYA PARELS

De klassieke witte zoutwaterparel met de langste gecultiveerde historie, is geliefd vanwege zijn perfecte ronde vormen, heldere spiegelachtige glans en neutrale kleuren. Akoya parels zijn favoriet bij de meeste detailhandelaren en consumenten vanwege hun elegantie.

Akoya-parelsLocatie Akoya-parels

Akoya parel, de feiten:

 • OORSPRONG: De Akoya parel is afkomstig van een kleine zoutwateroester, bekend als de Pinctada fucata martensii, afkomstig uit de koudere zeeën rond Japan. Japan is de erkende leider in de productie van Akoya parels; het land kweekt het meest consistent de beste en mooiste Akoya parels ter wereld.
 • AFMETINGEN: Deze relatief kleine parels variëren in grootte van 2 tot 9 mm; bij uitzondering zelfs van 9 tot 10 mm.
 • KLEUREN: De traditionele meest beroemde Akoya parelkleur is wit, maar de parelsoort komt ook voor met natuurlijke zilverachtige en zeldzame gouden tinten.
 • VORMEN: De meest waardevolle en traditionele Akoya parelvorm is perfect rond. Maar vrije, barokke vormen zijn ook beschikbaar.
 • VOORKOMENDE BEHANDELINGEN: Zwart geverfde Akoya parels komen vaak voor en hebben een zeer duidelijke “Midnight Blue-Black” kleur.
 • PRIJSKLASSE: Prijzen variëren van € 75 tot in de duizenden euro’s, afhankelijk van het soort sieraad, de grootte en de kwaliteit van de parels.
 • WETENSWAARDIG: De BESTE Akoya parels staan bekend als "Hanadama" Akoya, wat in het Japans "bloemparels" betekent.

Akoya-parels in Detail

ZUIDZEE PARELS

Zuidzee Parels zijn groot en luxueus. De Zuidzee parel wordt vaak de 'Queen of Pearls' genoemd en heeft een prachtig palet van natuurlijke kleuren, variërend van optisch wit tot diep honinggoud dat glinstert met delicate boventonen. Het kan jaren duren om één enkele streng van deze prachtige edelstenen te maken, omdat elke parel nauwgezet moet worden afgestemd op grootte, rondheid, kleur en kwaliteit. Hun grote omvang, beperkt kweekgebied en lange groeiperiode zorgen ervoor dat deze parel van de Zuidzee de meest zeldzame parelvorm is. Hij wordt gewaardeerd door zowel verzamelaars als ontwerpers. De schitterende satijnglans van de Zuidzee parels, wit of goudkleurig, is zacht en weelderig.

Zuidzee ParelsLocatie Zuidzee Parels

Zuidzee Parel, de feiten:

 • OORSPRONG: De Silver-lipped P. maxima oester produceert de Witte Zuidzee parel en komt voornamelijk voor langs de noordwestkust van Australië. De goudgele P. maxima oester produceert de Gouden Zuidzee parel en wordt grotendeels gekweekt langs de kust van de Filipijnse eilanden en Indonesië.
 • AFMETINGEN: Het is de grootste gekweekte parelsoort, variërend in grootte van 8 tot 20 mm. De gemiddelde afmetingen liggen tussen 10 tot 14 mm, maten van meer dan 15 mm zijn ZELDZAAM en erg duur.
 • KLEUREN: De Zuidzee pareloester Pinctada kent de Silver-lipped en Gold-lipped varianten, deze produceren de natuurlijke tinten van respectievelijk wit en goud.
 • VORMEN: Ronde Zuidzee parels zijn het meest waardevol en zeldzaam. De Zuidzee parels komen het meest voor in vrije barok vormen, cirkelvormig en symmetrisch glad.
 • VOORKOMENDE BEHANDELINGEN: 99% van alle parels in de Zuidzee ondergaan GEEN behandeling van welke aard dan ook, behalve zacht wassen en polijsten na de oogst.
 • PRIJSKLASSE: Prijzen variëren van € 200 tot in de tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de parels.
 • WETENSWAARDIG: Van alle in zoutwater gekweekte parelsoorten, hebben de Zuidzee parels de dikste parelmoerlagen; zo’n 2 tot 4 mm rond de kern van de parel. Deze extreem dikke parelmoerlagen zorgen voor die kenmerkende subtiele satijnachtige glans van de Zuidzee parel.

Zuidzee Parels in Detail

TAHITI PARELS

Tahiti parels zijn van nature donker en exotisch. Het zijn de enige parels ter wereld die van nature zwart zijn. Ze zijn groot, zeldzaam en worden als luxe beschouwd. De Tahiti parel werd pas halverwege de twintigste eeuw populair en is daarmee een relatieve nieuwkomer in de wereld van de parels.

Tahiti ParelsLocatie Tahiti Parels

Tahiti Parels, de feiten:

 • OORSPRONG: Tahiti parels worden geproduceerd door de Pinctada margaritifera oftewel de ‘zwarte lip oester’. Deze wordt geteeld op kleine collectieve parelkwekerijen, verspreid over de Frans-Polynesische eilanden.
 • AFMETINGEN: Tahiti parels zijn een van de grootste gekweekte parelsoorten ter wereld. Ze variëren in grootte van 8 tot 18 mm, met gemiddelde maten van 9 tot 13 mm. Exemplaren groter dan 15 mm zijn ZELDZAAM en erg duur.
 • KLEUREN: Tahiti parels hebben altijd een donkere tint, met secundaire kleuren als Pauw, vorstelijk groen, blauw, aubergine en grijze pasteltinten (van duifgrijs tot donker houtskool grijs).
 • VORMEN: Perfect ronde Tahiti parels worden het meest gewaardeerd en zijn zeldzaam. De vrije barok vormen komen het meest voor in de jaarlijkse pareloogst.
 • VOORKOMENDE BEHANDELINGEN: Tahiti parels zijn van nature gekleurd, zonder enige behandeling dan ook. Ze worden na de oogst alleen zacht gewassen en gepolijst.
 • PRIJSKLASSE: Prijzen variëren van € 80 tot in de duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de parels.
 • WETENSWAARDIG: Gekweekte Tahiti parels MOETEN minimaal een parelmoerdikte hebben van 0,8 mm. Alleen dan worden ze vanuit Tahiti geëxporteerd voor de sieradenmarkt.

Tahiti Parels in Detail

ZEE VAN CORTÉS PARELS

Dit is een klasse apart. Deze gekweekte parels uit de Zee van Cortés zijn DE ZELDZAAMSTE gekweekte parels ter wereld. De Zee van Cortés parels zijn ongelooflijk kleurrijk, intens van tint en boventoon en met een duidelijk palet van zeer kenmerkende kleuren. De typische Zee van Cortés kleuren onderscheiden hen van alle andere gekweekte pareltypen ter wereld. Naast de Tahiti parel is dit de enige andere gekweekte pareltype die van nature zwart gekleurd is.

Zee van Cortés ParelsLocatie Zee Cortés Parels

Zee van Cortés Parel, de feiten:

 • OORSPRONG: Zee van Cortés parels worden gekweekt op slechts ÉÉN boerderij in de hele wereld: de Perlas del Mar de Cortez parelkwekerij in Guyamas, Mexico. De kwekerij produceert elk jaar minder dan 4.000 gekweekte parels, waaronder mabe parels.
 • AFMETINGEN: De grootte varieert van 8 tot 12 mm, met nog grotere parels die ZEER ZELDZAAM zijn.
 • KLEUREN: De Zee van Cortés pareloester, Pteria pinguin, wordt ook de oester van de "Regenbooglip" genoemd. Dit geeft meteen aan hoe gevarieerd het kleurenpalet is dat dit weekdier produceert. Blauwgroen, groen, pistache, mauve, aubergine, koper, limoen en rose zijn slechts een paar van die prachtige tinten waarin deze parels voorkomen.
 • VORMEN: Ronde parels zijn de zeldzaamste vorm van de Zee van Cortés parels. De symmetrische barok vormen en de vloeiende druppelvormen komen meer voor.
 • VOORKOMENDE BEHANDELINGEN: GEEN. Deze parels worden voorzichtig gewassen en geschrobd om oogstweefsel te verwijderen en in gewaxte bamboescheuten gegooid om de glans te verbeteren. Dat is alles.
 • PRIJSKLASSE: Prijzen variëren van € 200 tot in de tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de parels.
 • WETENSWAARDIG: De Zee van Cortés parel is de ENIGE gekweekte parelsoort ter wereld dat onder UV-verlichting fluoresceert! Een ingebouwd ID-systeem van Moeder Natuur.
Copyright © 2018 Pearls Wholesale. All rights reserved.